Wie ben ik?

Toen ik tien jaar was, zag ik tijdens een vakantie in Zuid-Limburg voor het eerst de witte rotsen in de omgeving van Geulhem. In de rotsen zaten plaatselijk kleine schelpjes en afdrukken van andere beestjes. Ik liep door een lange tunnel en kwam in een grote groeve. Daar kreeg ik van een man die naast de steenbreker stond een mooi stuk steen vol met fossielen. Vanaf dat moment wilde ik meer weten en is het verzamelen begonnen.

Het was in die tijd niet eenvoudig om aan informatie te komen. Internet en computers bestonden nog niet en ik was dus aangewezen op enkele boeken, die in de boekhandel te verkrijgen waren. Ook in de bibliotheek was niet veel te vinden. Mijn eerste boek was een gesteente- en fossielengids. Later kocht ik een aantal studieboeken. Daarnaast kreeg ik hulp van een leraar aan de Pedagogische Academie, Broeder Benedictus in mijn geboortedorp Dongen. Hij leerde mij de verschillende stenen te determineren.

Mijn vakanties bracht ik later door in de omgeving van Meerssen, Zuid-Limburg. Hier bezocht ik alle groeves in de omgeving, zoals ’t Rooth en Blom maar hoofdzakelijk de Curfsgroeve waar ik de meeste tijd aan het zoeken was. Ook ging ik op de fiets naar de stortbergen van de oude steenkoolmijnen in de omgeving van Heerlen. Daarnaast bracht mijn tante Jo elk jaar van vakantie stenen mee uit de Eifel, Sauerland, Harz en het Zwarte Woud. Na verloop van tijd had ik een uigebreide collectie gesteenten, mineralen en fossielen aangelegd.

Toen brak er een periode in mijn leven aan waardoor de hobby even in de ijskast kwam te liggen. Omstreeks 2003 kochten we een stacaravan bij Cadzand. Dit gebied stond bekend om de haaientanden die je daar op het strand kan vinden. Naast diverse soorten mooie haaientanden vond ik ook andere fossielen, zoals roggentanden, ruggenwervels, schilden van krabben en fossiele schelpen. Dit bracht mij ertoe om weer aansluiting te zoeken bij een paar geologische verenigingen, zoals de landelijke NGV en afdeling “Utrecht en ‘t Gooi”.

Bij het bezoek aan diverse lezingen en het deelnemen aan excursies zag ik dat er weinig jongeren aanwezig waren. De gemiddelde leeftijd lag ruim boven de vijftig. Ook merkte ik op dat de hoeveelheid informatie via internet enorm was toegenomen, maar de teksten en uitleg waren er niet eenvoudiger op geworden. Daarom besloot ik om zelf een boek te schrijven met daarin de basis van de geologie,bestemd voor iedereen die meer wil weten over de opbouw van de aarde, gesteenten, mineralen en fossielen.

Het heeft mij 7 jaar gekost om het boek uiteindelijk tot stand te krijgen. Maar hier is het dan. Ik hoop dat U met dit boek interesse krijgt in deze wetenschap en misschien zien we elkaar een keer tijdens een excursie of lezing.

 

Kees Hendrix

 

Amateur Geoloog