Wie ben ik?

Toen ik 10 jaar was, zag ik tijdens een vakantie in Zuid-Limburg voor het eerst de witte rotsen in de omgeving van Geulhem. In de rotsen zaten plaatselijk kleine schelpjes en afdrukken van andere beestjes. Ik liep door een lange tunnel en kwam in een grote groeve. Daar kreeg ik van een man die naast de steenbreker stond een mooi stuk steen vol met fossielen. Vanaf dat moment wilde ik meer weten en is het verzamelen begonnen.   

 

Het was in die tijd niet eenvoudig om aan informatie te komen. Internet en computers bestonden nog niet en ik was dus aangewezen op enkele boeken die in de boekhandel te verkrijgen waren. Ook in de bibliotheek was niet veel te vinden. Mijn eerste boek was een gesteente- en fossielengids. Later kocht ik een aantal studieboeken. Daarnaast kreeg ik hulp van een leraar aan de Pedagogische Academie, Broeder Benedictus in mijn geboortedorp Dongen. Hij leerde mij de verschillende stenen te determineren.

 

Mijn vakanties bracht ik later door in de omgeving van Meerssen, Zuid-Limburg. Hier bezocht ik alle groeves in de omgeving, zoals ’t Rooth en Blom maar hoofdzakelijk de Curfsgroeve waar ik elke dag aan het zoeken was. Ook ging ik op de fiets naar de stortbergen van de oude steenkoolmijnen in de omgeving van Heerlen. Daarnaast bracht mijn tante Jo elk jaar van vakantie stenen mee uit de Eifel, Harz en het Zwarte Woud. Uiteindelijk verzamelde ik veel verschillende gesteenten, mineralen en fossielen. 

 

Dan komt er een periode dat de hobby even in de koelkast komt te liggen. Ondertussen was er internet en veel meer informatie aanwezig. Omstreeks 2003 kochten we een stacaravan bij Cadzand. Dit gebied stond bekend om de haaientanden die je daar op het strand kan vinden. Naast diverse soorten mooie haaientanden vond ik ook andere fossielen, zoals roggentanden, ruggenwervels, schilden van krabben en fossiele schelpen. Ik zocht weer aansluiting bij een paar geologische verenigingen, zoals de NGV en afdeling “Utrecht en ‘t Gooi”. 

 

Bij het bezoek aan diverse lezingen en het deelnemen aan excursies kwam ik al snel tot de ontdekking, dat er weinig jeugd aanwezig was. De gemiddelde leeftijd lag ruim boven de vijftig. Ook zag ik dat de hoeveelheid informatie via internet enorm was toegenomen maar de teksten en uitleg waren er niet eenvoudiger op geworden. Dit deed me ertoe besluiten om zelf een boek te schrijven met daarin de basis van de geologie en om daarmee de belangstelling hoofdzakelijk voor de jeugd te krijgen. 

Ondertussen na een aantal jaren werk aan het boek, ben ik bijna zover dat het uitgegeven gaat worden. Het moet nu nog gecontroleerd worden op inhoud en op Nederlandse taal. Hopelijk komt het boek in 2020 in de handel. 

Kees Hendrix 

 

Amateur Geoloog 

 

Kees Hendrix